Selv om det er miljøvenligt, kan blåt lys påvirke din søvn og potentielt forårsage sygdom. Indtil fremkomsten af ​​kunstig belysning var solen den største kilde til belysning, og folk tilbragte deres aftener i (relativt) mørke. Nu, i meget af verden er aftenerne belyst, og vi har nem adgang til alle disse lumen som ofte bliver taget for givet.

Men vi må betale en pris for at svømme rundti alt det lys. Om natten kaster lyset kroppens biologiske ur – den cirkadiske rytme ud af orden. Søvnen lider. Værre, forskning viser, at det kan bidrage til årsag til kræft, diabetes, hjertesygdom og fedme.

Hvad er blåt lys?

Ikke alle lysets farver har samme virkning. Blå bølgelængder – som er gavnlige i dagslyset, fordi de øger opmærksomhed, reaktionstider og humør – synes at være det mest forstyrrende om natten. Og spredning af elektronik med skærme samt energieffektiv belysning øger vores eksponering for blå bølgelængder, især efter solnedgang.

Lys og søvn

Alle har lidt forskellige cirkadiske rytmer, men den gennemsnitlige længde er 24 og en kvart time. Den cirkadiske rytme for folk, der er oppe sent, er lidt længere, mens A-menneske rytmer ligger lige under 24 timer. Dr. Charles Czeisler fra Harvard Medical School viste i 1981, at dagslyset holder en persons indre ur i overensstemmelse med miljøet.

Er eksponering af lys om natten dårligt?

Nogle undersøgelser tyder på en sammenhæng mellem lys om natten, som f.eks. Hvis du går på natarbejde, med nogle typer kræft, diabetes, hjertesygdom og fedme. Det er ikke et bevis på, at lyset i natlyset forårsager disse forhold; og det er heller ikke klart, hvorfor det kunne være dårligt for os. Men vi ved, at udsættelse for lys undertrykker sekretionen af ​​melatonin, et hormon, der påvirker cirkadianrytmer, og der er nogle eksperimentelle beviser (det er meget foreløbigt), at lavere melatoninniveauer kan forklare sammenhængen med kræft. Et andet forhold, som måske er mindre videnskabeligt, men nuvel også logisk, er indtagelse af mad- og drikkevarer ofte er varierende fra en almindelig sund kost, i de sene nattetimer.

Et Harvard-studie kastede lidt lys over den mulige forbindelse til diabetes og muligvis fedme. Forskerne satte 10 personer på en tidsplan, der gradvist skiftede timingen af ​​deres cirkadiske rytmer. Deres blodsukker øgedes, og ledte dem til en prediabetisk tilstand, og niveauet af leptin, et hormon, der efterlader folk at føle sig fulde efter et måltid, gik ned.

Selv svagt lys kan forstyrre en persons cirkadiske rytme og melatoninsekretion. Blot otte lux – et lysniveau, der overskrides af de fleste bordlamper og omkring det dobbelte af et natlys – har en effekt, bemærker Stephen Lockley, en Harvard søvnforsker. Lys om natten er en del af grunden til, at mange mennesker ikke får nok søvn, siger Lockley, og forskere har knyttet kort søvn til øget risiko for depression, såvel som diabetes og hjerte-kar-problemer.

Virkninger af blåt lys og søvn

Mens lys af enhver art kan undertrykke sekretionen af ​​melatonin, gør blåt lys om natten det mere kraftfuldt. Harvard forskere og deres kollegaer lavede et eksperiment, der sammenlignede virkningerne af 6,5 timers eksponering for blåt lys til eksponering for grønt lys med sammenlignelig lysstyrke. Det blå lys undertrykte melatonin i ca. dobbelt så lang tid som det grønne lys og skiftede cirkadiske rytmer med dobbelt så meget (3 timer vs. 1,5 time).

I en anden undersøgelse af blåt lys sammenlignede forskere ved University of Toronto melatoninniveauerne af mennesker udsat for lyst indendørs lys, som havde blåt lysblokerende beskyttelsesbriller til personer udsat for regelmæssigt svagt lys uden brug af beskyttelsesbriller. Den kendsgerning, at hormonets niveauer var omtrent det samme i de to grupper styrker hypotesen om, at blåt lys er en potent suppressor af melatonin. Det tyder også på, at skiftearbejdere og natugler måske kunne beskytte sig selv, hvis de havde briller, der blokerer for blåt lys. Billig solbriller med orangefarvede linser blokerer blåt lys, men de blokerer også andre farver, så de er ikke egnet til indendørs brug natten. Briller, der udelukker kun blåt lys, kan koste op til 500 kr.

Eksponering af blåt LED lys

Hvis blåt lys har negative helbredseffekter, kan miljøbelastninger og stræben efter energieffektiv belysning være i modstrid med personlig sundhed. Disse kompakte fluorescerende lyspærer og LED-lamper er meget mere energieffektive end de gammeldags glødelampe, vi voksede op med. Men de har også en tendens til at producere mere blåt lys.

Fluorescerende lysets fysik kan ikke ændres, men belægninger inde i pærerne kan være så de producerer et varmere, mindre blåt lys. LED-lys er mere effektive end lysstofrør, men de producerer også en hel del lys i det blå spektrum. Richard Hansler, en lysforsker ved John Carroll University i Cleveland, bemærker, at almindelige glødelamper også producerer noget blåt lys, men mindre end de fleste fluorescerende lyspærer.

Beskyt dig mod blåt lys om natten

Brug rødt lys til natlys. Rødt lys har den mindste kraft til at skifte cirkadianrytme og undertrykke melatonin.

Undgå at se på lyse skærme, helst op til to til tre timer før sengetid.

Hvis du arbejder på natskift eller bruger mange elektroniske enheder om natten, skal du overveje at bruge blåtblokerende briller eller installere en app, der filtrerer den blå / grønne bølgelængde om natten.

Udsæt dig selv for meget lys i løbet af dagen, hvilket vil øge din evne til at sove om natten, såvel som din stemning og årvågenhed i dagslys.

 

Author

Write A Comment