Af alle rum i dit hjem, så er soveværelset nok det værelse du ultimativt bruger mest tid i – og nok det hvor du bruger mest tid, hvor det er enten er helt mørket, helt lyst eller et sted ind imellem. Derfor er det  vigtigt at have den rigtige belysning, så du kan sikre dig, at det altid er komfortabelt at være i dit soveværelse – her skal man kunne koble fra, og gøre det mørkt når man har brug for mørke, og vice versa.

Læs desuden her om hvorfor det er vigtigt at have styr på sin belysning i soveværelset: link

Belysning i soveværelset: The basics

Sørg for at have lag af lys

At vide, hvordan man laver lag af belysning er nøglen til at skabe den bedste belysning i dit soveværelse. Det betyder at finde den rette balance mellem omgivelses-, opgave- og baggrundsbelysning. Ved at skabe denne balance, vil du være i stand til at skabe belysningen for enhver stemning og enhver aktivitet i løbet af ingen tid.

Omgivelsesbelysning

Fra generelle til specifik belysning – du bør lagre de slags belysning afhængigt af hvad du forventer at lave i dit soveværelse med jævne mellemrum. Til at begynde med skal du begynde at opbygge dit belysningsgrundlag med omgivende belysning eller generel belysning. Korrekt omgivelseslys indbefatter naturlig belysning via store vinduer eller ovenlysvinduer eller kunstig belysning; uanset hvad der giver en anstændig mængde belysning, der gør det muligt for dig at udføre generelle opgaver som rengøring, folde tøj eller rede seng – eller at stå op om morgenen.

Når det gælder kunstig belysning, opnås det omgivende lys bedst med loftarmaturer (f.eks. Indbyggede loftslamper, lysekroner, vedhængslampe osv.) Eller gennem bærbare lamper, som gulvlamper. Begge belysningsformer vil give tilstrækkelig belysning til aktiviteter, der ikke kræver fokuseret lys.

Aktivitetsbelysning

Hvis du forventer at lave aktiviteter, der kræver lidt mere fokus, som at læse, arbejde eller lægge makeup, så overvej at tilføj din generelle belysning med arbejdslys. Fokuseret opgavelys behøver ikke være begrænset til det traditionelle skrivebordslampe. Overvej sengelampe, lavt hængende vedhæng på begge sider af sengen, vægmonterede projektlamper på hver side af et hovedgærde eller anden retningsbelysning placeret ovenfor.

I denne forstand kan soveværelsesopgavelyset i det væsentlige påtage sig enhver form, så længe det giver rigelig belysning, der er nødvendig for vedvarende koncentration. Bortset fra dets design og placering ligger et funktionslys funktionalitet også i den anvendte pære.

Baggrundsbelysning

Baggrundsbelysning er typisk beregnet til at henlede opmærksomhed og fremhæve funktioner som kunstværk – inden for et givet rum. For soveværelset kan accentbelysning i sig selv virke som en dæmpet version af omgivende belysning, der giver en behagelig glød og skaber en hyggelig atmosfære. Brug af indbygget belysning i soveværelset, kan skabe en meget beroligende stemning, som gør det nemmere at slappe af i sit soveværelse.

Dette kan eksempelvis være tilfældet med en smart gulvlampe, som kan stilles over i et hjørne og give en særdeles flot af afslappende look i dit soveværelse.

Lysdæmpere

Når du vælger din soveværelse belysning, spiller lysdæmpning en vigtig rolle i designets granderne skema. Ikke alene giver dimmere mulighed for at tilføje en ekstra dimension til rummets omgivelser, men de er i sig selv multifunktionelle. Mellem lav belysning til fuld lysstyrke kan en lysdæmper rumme flere belysningsbehov. Ved maksimal lysstyrke giver dimmeren sig til generel belysning, mens den ved lavere indstillinger tillader indstilling af humør. Fordi dimmere er nemme at installere (og så længe pære typen tillader det), kan enhver belysningsarmatur optage en multifunktionsrolle.

 

Valg af den rigtige pære

Lysstyrke

Som du lagrer din soveværelse belysning, er det også vigtigt at overveje den type pære, du vil bruge til hver lampe. Afhængigt af pærens lysintensitet og den farve, den udsender, har den potentialet til at påvirke, hvordan du fungerer under og efter en given aktivitet, positivt eller negativt. Men før du går ud for at jage efter en gammel pære, vil du gerne finde ud af dit foretrukne lysstyrkeniveau – også kaldet lumen. Mens de foreslåede lumens for soveværelset ligger mellem 2.000 og 4.000, er dette en subjektiv beslutning, der ændrer sig ud fra den type stemning, du ønsker for dit soveværelse.

Efter afregning på den maksimale lumen på en pære, skal du overveje, om den ønskede pære type er dæmpelig. CFL’er (eller Compact fluorescerende lamper) er vanskelige at styre med en standard dimmer, ligesom nogle lavspændingsdioder. I disse tilfælde vil der være behov for specielle dimmere til glat og flimmerfri kontrol.

Farve

Lysfarve spiller en vigtig rolle med at støtte visse aktiviteter. Til at begynde med, tænk på typen af ​​pære: glødelamper / halogenpærer afgiver typisk en blød hvidglød, CFL’er har en tendens til at diffundere en masse blå (selv om de har udviklet sig til at omfatte et bredere spektrum af farver), mens lysdioder kan køre farven temperaturområde. Man skal huske at passe på det blå lys, som du kan læse mere om i linket.

Som hvide og blå lyse farver har vist sig at fremme opmærksomhed, er belysning med sådanne nuancer bedst brugt med opgave eller retningsbelyst belysning for at understøtte fokuserede aktiviteter. Fordi blå og hvide lys øger opmærksomheden og efterfølgende undertrykker produktionen af ​​melatonin (eller hormoner, der inducerer søvn), er de ikke ideelle, hvis du forsøger at slappe af og slappe af i soveværelset efter en lang dag. På den anden side forstyrrer belysning, der diffunderer varmere farver (som gul) ikke melatoninproduktionen. Så varmere lys er bedst til soveværelsesaktiviteter som at læse, se tv eller bare slappe af.

Med de udviklende funktioner i soveværelset kommer behovet for korrekt belysning til at understøtte disse funktioner. Mellem passende belysningslag, dimmere og egnede pærer er det rigtigt at få disse aspekter til at sikre en behagelig belysningssituation i dit soveværelse. Så slå kreativitet løs og vælg de lamper og pærer, du har brug for, for at få den belysning i soveværelset, som du ønsker.

 

Author

Write A Comment